Depressief van lekker eten: de videos van TEDxDelft Cinema

Geplaatst: januari 18, 2014 in Uncategorized

We sloten in mineur af. Na 3 uur interviews afgewisseld met videofragmenten concludeerde ik dat het voeden van 10 miljard mensen problemen oplevert. Die gaan nog groter worden. En we zien niet direct een oplossing. Zelfs als de wil er is, zijn de economische incentives zodanig dat verandering nog wel even op zich laat wachten.

Dinsdag 14 januari was ik de host en curator van TEDxDelft Cinema in Lumen. Ik had gekozen voor een zomergasten-achtige setting waarin ik prof. watermanagement Nick van de Giesen en economiedocent Michel Frijns interviewde over voedsel. We hebben het gehad over wat nou eigenlijk organisch of biologisch eten is, over de zin en onzin van lokaal geproduceerd eten, over de efficiency van de transportwereld, over externe kosten van vervuiling die niet in de voedselprijs zitten, over dat we makkelijk de wereldbevolking kunnen voeden met de huidige aarde, maar dan wel veranderingen zoals leeglopende rivieren moeten accepteren.

Hieronder staan, kort toegelicht,de video’s die we gedurende de avond hebben laten zien. 

Pink slime

Jamie Oliver laat zien hoe het vlees dat in (Amerikaanse) gehakt terecht komt “gemaakt” wordt.

In je Prada lokaal bietjes kweken

In Montana heeft een groep mensen besloten dat het allemaal anders moet en maakt hun eigen eten. Deze video werd na 10 minuten door Michel onderbroken omdat hij het zat was.

Zelfs met 2 kinderen per vrouw gaan we de 10 miljard halen

Hans Rosling legt haarfijn uit waarom religie en aantal kinderen niets met elkaar te maken hebben en waarom we sowieso moeten rekenen op 10 miljard mensen op aarde.

Voorverpakt wonderbrood

Louise Fresco legt uit waarom voorverpakt wonderbrood beter is voor de wereld dan een mooi ambachtelijk zuurdesem brood.

Container wereld

Rose George laat heel genuanceerd zowel de extreme efficiency als de extreme vervuiling in de container-shipping industrie zien.

Een glas bier kost 140 liter water

Virtueel water: de hoeveelheid water benodigd om een product te maken, uitgelegd door Arjen Hoekstra.

Netjes boekhouden wat de natuur kost en opbrengt

Vraag een kunstenaar naar een oplossing voor het wereld-voedsel probleem en hij zal zeggen dat iedereen gewoon wat creatiever moet zijn. Vraag het aan een boekhouder en … … Pavan Sukhdev meent dat we de natuur beter kunnen beschermen als we beter boekhouden wat alles kost en opbrengt.

Wisten we maar meer

Boekhouders hebben informatie nodig om prijzen te kunnen hangen aan alles. Op het gebied van water meld Nick dat we die informatie op lokaal niveau vaak niet beschikbaar hebben. Daarom is Nick het eWaterCycle project gestart. Doel van het eWaterCycle project is elke dag te voorspellen hoeveel water er de komende weken in de grond zal zitten en hoeveel water er in de rivieren terecht gaat komen. Essentieel voor overstroming voorspellingen, maar ook voor boeren die moeten irrigeren en overheden die water moeten verdelen. Een soort weerbericht voor de watertoestand van de wereld.

Smakelijk eten

Als samenvatting sluit ik de avond af met 2 lange fragmenten uit documentaires. In “Smakelijk Eten” zien we hoe garnalen die in Nederland in de diepvries liggen op de Filipijnen gekweekt worden. Deze kan ik hier niet laten zien in verband met copyright. 

De droge rivier

Tot slot kijken we naar Chasing Water, waarin fotograaf Pete McBride de Colorado rivier van bron tot monding volgt.

Vrij deprimerend. Maar wel een erg mooie avond.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s