blij met een kapotte kar

Geplaatst: oktober 15, 2013 in Uncategorized

Voor 1000 man publiek je motor kapot laten gaan en toch een geweldige dag hebben. Dat kan.

Vier oktober, als onderdeel van de lunchpauze van TEDxDelft, was er de “HTM Gamma TEDxDelft tramcarrace”. Vier teams hadden, met materiaal van de Gamma, zelf aandrijvingen gebouwd op de, door de HTM geleverde, tramonderstellen. Twee hand-aangedreven karren en twee gemotoriseerde. Het doel: 100 meter sprint.

finish team Haagse Hogeschool en Jansbrug

noodreparatie team JouwDelft

Het publiek vond het geweldig: met een mengeling van ongeloof (ze zijn gek) en jaloezie (had ik aan mee willen doen!) werd gekeken naar de constructies en de race. De hand-aangedreven teams, die meer dan 1000 kg staal in beweging moesten krijgen, werden volop aangemoedigd. Na een achterstand van meer dan 40 meter en een noodreparatie wist het team van JouwDelft nipt te winnen van het team van team India.

Bij de gemotoriseerde race begaf onze electromotor het dus na 10 meter. Of eigenlijk: het tandwieltje dat we er last minute op hadden gezet. Het team van de Haagse Hogeschool en Jansbrug won de gemotoriseerde race met hun crossmotor aangedreven tram! Ze konden zelfs met gemak het hele team meenemen!

Waarom ik op die kar zat, en waarom een last minute tandwieltje, dat is een mooi verhaal. Begin dit jaar fietste ik met Felienne terug van een bakkie bij *k. Ik zei dat we iets met die trambaan moesten doen als er toch geen trams reden. Zij opperde een race met “van die Lucky Luke handkarren“. Leek me geweldig, maar dan natuurlijk wel zelfgemaakt: het blijft wel Delft. Aangezien TEDxDelft organisator Rob me 2 jaar geleden, na mijn TEDxDelft optreden, meldde dat hij de wens had om meer evenementen onder de TEDxDelft paraplu1 te organiseren, ben ik direct me hem gaan kletsen. Want het leek mij leuk, maar probleem was dat ik, met mijn promotie dit jaar, geen tijd had dit te organiseren. Rob kende gelukkig Alwin Snel die aanbood de organisatie te runnen. Mooi: ik steek er geen tijd in de race komt er. Alwin regelde alles: sponsoring, teams en vooral alle vergunningen. Die bleken lastig, maar het is Alwin gelukt om de gemeente, de aannemer, de TU, het stadsgewest en de HTM in te laten stemmen met dit rare plan. Beter nog: alles ging kosteloos! In ruil voor sponsering hoefde we nergens voor te betalen.

last minute helden Olivier en Jorrit

Hij doet het!! (eventjes…)

Dus was het schrikken toen Alwin 5 dagen van te voren belde: er was een team uitgevallen, of ik nog mensen wist. Natuurlijk zei Olivier nee. Terecht. Onbegonnen werk. Veels te kort dag. Maar na wat aandringen, stond hij 4 oktober om 6.15 bij me op de stoep. Met zijn Mercedes vol power tools, een generator en ander gereedschap heeft hij niet alleen de 4de kar in een ochtend gebouwd, maar ook alle andere teams geholpen om last minute ervoor te zorgen dat alles toch wel werkte. De last minute opgetrommelde Jorrit2 en ik waren eigenlijk vooral “domme krachten” die alles aangaven en aandraaiden.

18 uur voor de start van de race, in de Gooth in Haarlem, had ik grote twijfels over de haalbaarheid van het hele evenement: we hadden een kar te weinig en de overige drie karren waren ook nog niet af. Ook om 11.45 was het nog onzeker: onze electromotor was niet krachtig genoeg om de kar in beweging te krijgen met de tandwielen die we gebruikten. We bedachten een noodgreep: een plastic wieltje van een kettingspanner op de electromotor schroeven en zo het koppel verhogen. Toen om 13.30 onze kar van de start-streep optrok, was ik dus super blij: dankzij het werk van Alwin, Jorrit, de deelnemers en vooral Olivier was alles gelukt. Vier teams met allemaal werkende karren hebben voor 1000 man publiek de eerste Gamma HTM tramkarrace gehouden. Mijn dag kon niet meer stuk. Alleen dat tandwieltje dus blijkbaar wel…

1 waar hij er net 1000 van had uitgedeeld.
2 die de avond van te voren om 21.15 in de kroeg zei: morgen om 6.15 bij jou, waarom niet? Ben aan het solliciteren, dus ik heb tijd. Zoekt u nog een pay-roll accountant die van aanpakken weet, u vindt hem hier.

de foto’s van het evenement staan hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s