Stelling 5: waarom alles zo duur is.

Geplaatst: september 20, 2013 in Stellingen proefschrift
Tags:,

Economie is zo heerlijk simpel: mensen kopen minder van een product als het duurder wordt. Producenten bieden juist meer aan als een product duurder wordt. Gegeven genoeg mensen en producenten vindt “de markt” dan automatisch het ultieme prijs / hoeveelheid punt: het marktevenwicht. Maar zo simpel als de economie mensen voorstelt zijn ze gelukkig niet.

Wat, bijvoorbeeld, als een inkoper verantwoordelijk is voor het aanschaffen van apparatuur? Een inkoper die de opdracht krijgt om binnen een bepaald budget de beste optie te kiezen. Die inkoper maakt het niet uit welke producent het goedkoopst is. De producent die vlak onder het budget zit zal wel de beste kwaliteit leveren, anders zou hij niet zo duur zijn, toch? En je budget niet opmaken is als inkoper sowieso jezelf in je voet schieten: de kans is groot dat je dan volgend jaar met minder budget moet werken.
Producenten zijn ook niet simpel en spelen daarop in. Verkopers proberen met hun prijs zo dicht mogelijk bij “het budget” te zitten. Gevolg is dat prijzen hoger zijn in markten die gedomineerd worden door inkopers die niet hun eigen geld uitgeven1.

Hotels en restaurants in Geneve? Declarerende diplomaten. Management cursus? Bedrijven met een “opleidingsbudget”. Meetapparatuur? Onderzoekers met een budget. Daarom stel ik als 5de stelling bij mijn proefschrift:

Het feit dat wetenschappelijke meetapparatuur relatief duur is komt, onder andere, omdat wetenschappers zich in een markt bevinden waar een groot deel van de markt niet zijn eigen geld uitgeeft.

1Merk op dat ik een probleem signaleer, maar ik heb hier geen oplossing voor. Merk ook op dat het soms wel fijn is dat je niet zelf hoeft in te kopen, zoals in het geval van gezondheidszorg. Die is in de Verenigde Staten juist hoog omdat men daar niet gezamenlijk inkoopt.

Advertenties
reacties
 1. Michel Frijns schreef:

  Foei, Rolf. De markt van wetenschappelijke meetapparatuur is geen markt van volkomen concurrentie en gedraagt zich dus niet zoals je in de eerste paragraaf omschrijft. Ik heb je beter geleer(dt?)!

 2. Lars Boelen schreef:

  En het wordt helemaal erg als je op voorhand bij de “marktpartij” gaat aankondigen (met een contract) dat je hun product gaat kopen EN je geeft niet je eigen geld uit EN de verkoper weet dat je een onbeperkt budget hebt omdat de inkoper bij wijze van spreken met z’n hand in de portemonnee van de burger mag grabbelen. De leverancier heeft dan een nogal perverse prikkel om de prijs te laten “veranderen”

  #JSF # PvdA

  (ik denk trouwens wel dat je de spijker op z’n kop slaat, ook een goede onderbouwing voor je stelling 1)

  (en vwb de ziektekosteninkoop in de VS : zie Sicko van Michael Moore, toestaan van parallelimport zou de zorgkosten daar, en hier ook, drastisch kunnen verlagen)

 3. geekomdathetkan schreef:

  @michel natuurlijk eens. Zal ik ook (samen?) nog eens een blog aan wijden. Bijna geen enkele markt is er een van volkomen concurrentie, en toch gaan we er altijd maar van uit dat de regels en lessen van volkomen concurrentie overal gelden.

 4. […] Stelling 5: waarom alles zo duur is. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s