dr. Hut komt eraan! Maar eerst 10 stellingen.

Geplaatst: september 13, 2013 in Stellingen proefschrift
Tags:, ,

no Mister Bond, I expect you to die“…

Ik ben alvast aan het oefenen. Op 1 oktober verdedig ik mijn proefschrift en mag ik me hopelijk “dr. Hut” noemen. En ach, met die naam moet iemand uit Hollywood me binnenkort wel bellen voor de rol van James Bond slechterik. Maar dan moet wel eerst dat proefschrift verdedigd worden.

Aan veel Nederlandse universiteiten (waaronder de TU Delft) moeten promovendi zoals ik naast hun proefschrift ook een aantal stellingen verdedigen. Dit is een afstamming van een oud gebruik: vroeger ging het bij een verdediging alleen maar om het verdedigen van stellingen. Het gebeurde echter steeds vaker dat bij stellingen om toelichtingen gevraagd werd voordat deze verdedigbaar geacht werden. Deze toelichtingen zijn uitgegroeid tot het hedendaagse proefschrift. Het proefschrift is tegenwoordig, als ware het een middeleeuws meesterstuk, juist datgene wat bepaald of je een academische titel waardig bent en de stellingen zijn ondergeschikt. Maar ze zijn er nog! Stellingen geven promovendi de kans om aan te tonen dat ze zich breder ontwikkeld hebben dan enkel het vakgebied van het proefschrift. Een klein aantal stellingen dient uit het proefschrift te komen, maar de overige stellingen mogen over “van alles” gaan. Zolang ze maar “opponeerbaar en verdedigbaar” zijn.

Felienne Hermans schreef over elk van haar stellingen een blog-post, die ze in de weken voor haar verdediging publiceerde. Ik vind dat een goed idee en maak daar graag een traditie van. Dus: tussen nu en 1 oktober ga ik 10 blogs posten over de stellingen die bij mijn proefschrift horen. Hou dit blog in de gaten, of volg #tweetprop op twitter!

De verdediging op 1 oktober in de aula van de TU Delft is openbaar: wil je langskomen, dan kan dat (maar laat het me even weten). En voor wie zich alvast in wil lezen voor 1 oktober: mijn proefschrift staat binnenkort op het repository van de TU Delft, maar is nu hier al te zien:

reacties
  1. […] heeft Rolf Hut (@RolfHut) het voorbeeld opgevolgd: https://geekomdathetkan.wordpress.com/2013/09/13/dr-hut-komt-eraan-maar-eerst-10-stellingen/ en ook Eric Bouwers (@EricBouwers) deed al mee met deze prachtige traditie-in-wording: […]

  2. […] example has since been followed by @RolfHut, in Dutch: https://geekomdathetkan.wordpress.com/2013/09/13/dr-hut-komt-eraan-maar-eerst-10-stellingen/, by Eric Bouwers (@EricBouwers): […]

  3. spaarolifantje schreef:

    Je hebt het woord “tinkering” gebruikt in de subtitel van je proefschrift… Respect!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s