Een vliegdekschip op zonne-energie?

Geplaatst: januari 31, 2013 in Uncategorized
Tags:,

@jaspervankuijk vraagt “Kan een vliegdekschip op zonne-energie varen?”. Het is net jeuk aan een muggebult: je weet dat je eraf moet blijven (proefschrift moet AF!), maar ik kan het niet laten…

Dus even snel, omdat Jasper erom vraagt.

Een Nimitz-klasse vliegdekschip haalt zijn energie uit 2 (twee!) A4W kerncentrales die samen 208 MW leveren. Dat zijn 21 miljoen energieslaven: de bemanning, 6000 man sterk, zou de boot zelf niet in beweging krijgen1.

Een Nimitz-klasse vliegdekschip is 333 m lang en 77 m breed. Dat zijn iets meer dan 25 duizend vierkante meters oppervlak. Op de evenaar levert de zon, op zijn hoogste punt, een totaal van 527 W infrarood, 445 W zichtbaar en 32 W ultraviolet licht voor een totaal van 1kW licht-energie (per seconde) per vierkante meter. Als al die energie omgezet zou kunnen worden in electrische energie, zou er ongeveer 25 megawatt (MW) opgewekt kunnen worden.

Conclusie: zonne-energie zou slechts 12% van de energie kunnen leveren die een Nimitz klasse vliegdekschip gebruikt. Misschien niet verbazend wanneer we kijken naar de verhouding zonne-cel oppervlakte versus massa van de huidige zonne-energie boten, zoals deze wedstrijd winnende speedboot.

Door studenten van de TU Delft ontworpen boot die op zonne-energie vaart

1ok, misschien wel in beweging, maar niet op de 30+ knopen die nu de top-snelheid is. Denk daar even over na: het equivalent van een empire state building op zijn kant dat met 56 km/h langs komt…

Advertenties
reacties
  1. […] Een vliegdekschip op zonne-energie? […]

  2. […] Nog een vraag die ik eigenlijk moet, maar niet kan negeren. Waarom draaien pannekoeken de verkeerde kant op? […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s