“Lage criminaliteit bij hoge bemesting” en ander onzinnig onderzoek.

Geplaatst: juli 16, 2011 in Uncategorized

Bemesting vs criminaliteit per gemeente

Veel mest, weinig criminaliteit. Mijn kleine onderzoek heeft uitgewezen dat gemeenten waar per hectare veel mest wordt verspreid, een lagere criminaliteit hebben. Toevoegen van 10 ton mest per Ha correspondeert al snel met 20 procent minder verdachte personen.

De cijfers liegen niet. Het CBS heeft het gemeten. Ik heb alleen maar de bemesting per gemeente vergeleken met het aantal verdachte personen per gemeente. Dat daar een verband tussen zit is niet onverwacht: weinig bemesting in stedelijk gebied en meer criminaliteit in de stad. Maar in bovenstaande alinea laat ik de verklarende variabele stedelijkheid niet zien.

Het gebeurt vaker dat onderzoekers een verband laten zien tussen twee variabelen zonder een onderliggende variabele te tonen. Soms omdat die onderliggende gegevens niet te meten zijn. Soms omdat het niet goed uitkomt in de boodschap die de onderzoeker wil melden; ook onderzoekers zijn mensen. In wetenschappelijke artikelen wordt de nuance wel gemaakt: wetenschappers zijn notoir voorzichtig in het formuleren van hun conclusies. Maar zodra er een persbericht geschreven moet worden, wordt er gezocht naar de “soundbites” die de aandacht trekken. Niet alleen door de persvoorlichters, hier doen wetenschappers graag aan mee. Onthoud dat dus, de volgende keer dat er op de wetenschap pagina van nu.nl een “leuk onderzoeksfeit” staat.

Ik heb er een sport van gemaakt: op zoek gaan naar de meest absurde verbanden. Het is niet zo moeilijk: zoek wat gemeentelijke gegevens op. Als je iets leuks vindt, zoek er dan een ander, vreemd gegeven (per gemeente!) bij. Maak een excelsheet met 1 tabel met beide gegevens per gemeente (in statistiek-nerd jargon: koppelen!). Maak tot slot een scatterplot van je gegevens en voila: CDA stemmers verzamelen meer oud papier.

Advertenties
reacties
  1. Michel Frijns schreef:

    Statistische correlatie tussen aantal kappersopleidingen in de regio en seizoenswerkloosheid pls. I think I’m on to something..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s