Maandag snap ik de Twitter API.

Geplaatst: juli 1, 2011 in Uncategorized

API (spreek uit: apie, wat je tegen je 3 jarige neefje in een klimrek zegt). Volgens wiki communiceren programma’s met elkaar via API’s. Zoals mensen communiceren met het internet via een browser.

Eigenlijk is een API een verzameling afspraken over hoe te communiceren tussen programma’s. Als je op een webstie van het “search powered bij google” veld gebruik maakt dan stuurt de website een bericht naar google. De vorm van dat bericht staat vast: (bijvoorbeeld) de websitenaam, waar naar gezocht moet worden, hoeveel resultaten je wil zien. Het bericht dat terug komt houdt zich ook aan een afgesproken vorm, zodat de website weet hoe hij het moet interpreteren. En al die afspraken samen, dat is in feite de API.

Googles API's in Per

Alle API's van Google bij elkaar

Iedereen heeft tegenwoordig API’s. Facebook API, Twitter API, Google heeft een periodieke tabel opgesteld om ontwikkelaars duidelijk te maken welke API’s ze allemaal hebben. Als je bericht op een website “liked”: API. Als een app in je phone gebruik maakt van de routeplanner van googleMaps: API. Met een API kan je de functionaliteit van Facebook, Google, etc. in je eigen website of app gebruiken. Jammer dat ik niet weet hoe.

Jammer omdat als je iets zelf kan, zelf gedaan heb, je pas ziet wat er allemaal mee kan. En dat is vaak meer dan de toepassingen die de maker voor ogen had. Farmville was vast niet de bedoeling toen facebook aan zijn API werkte. Maar het is (commercieel?) wel een geweldig idee om mensen online spellen te laten spelen met hun Facebook vrienden.

Het duurde een jaar voordat ik met een Arduino aan de slag ging. Ik wist wat ermee zou moeten kunnen van hun website, maar pas toen ik er een gekocht had, en wat circuitjes had geprobeerd, begonnen de ideeen binnen te stromen. En nu, als ik even snel iets op hardware niveau moet doen, grijp ik eerst naar een Arduino.

Dus heb ik besloten dat ik ook maar eens wat met API’s moet gaan doen. De keuze is gevallen op Twitter. Mijn uitdaging: als ik op een knop op mijn arduino druk, moet er een random tweet naar @RolfsArduino gestuurd worden. Er zijn vast downloadbare oplossingen, maar deze wil ik zelf bouwen. Om van te leren. Dat wordt mijn ding voor dit weekend. Dus: volg @RolfsArduino en als er tweets verschijnen is het me gelukt! Omdat ik het zelf wil kunnen. Omdat het kan!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s