organisatorische chaos. heerlijk.

Geplaatst: juni 10, 2011 in Uncategorized

Organisatie Structuur Lost Boys

World of Goo

Als ik op mijn bureau een beetje georganiseerde chaos toesta, waarom dan niet in mijn organisatie? Bij het zien van het het organisatieschema van Lost Boys (links) is mijn eerste associatie die met World of Goo (rechts). Het gaat in tegen mijn ingenieurs-opvoeding: er moet structuur zijn: orde!

Ruurd Priester weet me te overtuigen: voor Lost Boys is deze organisatievorm prima: projectteams die producten voor klanten maken worden ondersteund door “ondersteunende units” in het centrum. Lekker korte lijnen en de productteams worden niet onnodig ingedeeld in divisies, sectoren, of regio’s die alleen maar artificiële structuur suggereren: elk project is zo uniek dat indelen onzin is.

Ik moet terugdenken aan mijn vorige werkgever: het CBS. Een cijferfabriek. Hier zou de netwerkstructuur van Lost Boys nooit werken. De door het CBS gekozen hiërarchische structuur zorgt ervoor dat alle statistieken als productie-lijnen uitgevoerd kunnen worden: de inflatie en de werkloosheid wordt (gelukkig) niet elke maand door een ander projectteam berekend! en wel elke maand nauwkeurig en op tijd.

Een Lost Boy team dat voor een klant een app maakt heeft geen HR specialist nodig en wel een multimedia ontwerper. De taakgroep demografie van het CBS heeft geen multimedia ontwerper nodig, wel specialisten op het gebied van werken met grote bestanden. Waarom? Als je elke dag naar een afdeling moet waar niemand je kent om je reguliere werk gedaan te krijgen, heb je een rotbaan: eens per halfjaar oorlog met P&O is ok, elke dag is een hel. Werken doe je beter met mensen die je kent en vertrouwd: dat is een team.

Er is niet 1 optimale universele organisatievorm: wat werkt voor een individuele organisatie wordt bepaald door “wie heeft wie nodig” en dus door het businessmodel. De fabriek voor het CBS, het netwerk voor Lost Boys. De organisatie(vorm) moet ervoor zorgen dat medewerkers in het primaire proces optimaal in staat zijn de kerntaken uit te voeren. Ik ben er nog niet uit welk World of Goo level lijkt op de structuur van universiteiten. Deze?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s